top of page

Història

NOMS PROPIS

A l’any 1965 van participar en el Campionat Provincial d’atletisme infantil, on van quedar sisens, tot i que no tenien pistes per entrenar. En aquella època entrenaven al Camp de les Palmeres, al costat de l’estació de RENFE. Miguel Navarro era l’entrenador. A partir d’aleshores, l’atletisme de Cornellà va estar representat per tot Catalunya, primer només amb un equip infantil i un de juvenil, i poc després a la categoria sènior.

Al 1966 organitzaven el I Trofeu de Cross de Cornellà. Carlos Jurado era el guanyador de la categoria de benjamins, Alejandro Balaguer de la d’infantils i Antonio Balaguer de la de juvenils.

A l’any 1967 1’equip juvenil quedava tercer, alhora que l’equip infantil guanyava el cam­pionat de Catalunya.

A finals de 1968 es produïa el primer gran triomf del Patronat Cultural Deportivo de Cornellà: van quedar segons en el campionat d’Espanya de la categoria de juvenils que es va disputar a Madrid. Els quatre representants de Cornellà van ser Luís Castro (2on), Joan Deulofeu (8é), A. Balaguer (16) i R. Fuste (49). El guanyador per equips va ser el Real Madrid.

A la Jean Bouin de 1969, van quedar campions, tant individualment com per equips, en la categoria de cadets femenins. Josefina Ruiz Dávila va guanyar la cur­sa, i Clementina Barneto i Ana López, totes dues pertanyents al PCDM, es van classificar en tercer i quart lloc. Pel que fa a la categoría sénior, la primera Victoria va arribar en el Cross organitzat pel FC Barcelona, quan els corredors de Cornellà van quedar campions per equips. Galán va ser 6é, Manguan 8é, Carrasco 12é, Sanchis 14é i Zafra 24é.

El 22 de febrer de 1970, l’equip femení del PCDM, entrenat per Ginés Sabaté, va guanyar a Manresa el Campionat de Catalunya de Cross.

En els campionats d’Espanya d’infantils femenins de l’any 1970, hi va haver molta representació de l’equip de la nostra ciutat. De les vuit representants de l’e­quip de Barcelona, sis eren de l’equip de Cornellà: Josefa Ruiz Dávila, Aurora Vidal, Montserrat Coma, Immaculada Bajos, Ciernen Barneto i Ma Santos Bajos. Van aconseguir un total de 6 medalles d’or, una de argent i dues de bronze. També Inmaculada Bajo aconseguia el rècord d’Espanya de salt d’alçada en la categoria femení infantil en els Jocs Provincials. Com a fita important, cal assenyalar que a l’abril de 1971, Josefa Ruiz Dávila (600 mts llisos), Ma Jesús Cano (pes), Ma San­tos Bajos De la Fuente i Immaculada Bajos De la Fuente (salt d’alçada) van ser seleccionades per representar la selecció espanyola en els Campionats d’Europa Infantils. Finalment, Josefa Ruiz Dávila va aconseguir la medalla de bronze.

Al començament dels 70, l’atletisme va deixar de dependre del Patronato Cultural Deportivo Municipal i es va consolidar com un club independent que a partir d’aleshores va anomenar-se Cornellà Atlètic.

El 29 d’abril de 1973, Cornellà va viure una de les fites mes importants de d’atletisme local: es van inaugurar les pistes del camp municipal d’esports.

Al 1973, Josefa Pastor quedava segona del Campionat de Espanya d’atletis­me, en la prova de 800 metres. José Antonio Osorio va quedar campió de Catalunya juvenil de salt de llargada amb un salt de 6,04 metres. El tres de febrer de 1974, es va celebrar el V Gran Premi Ciutat de Cornellà, que era a la vegada el XLIX Campionat Provincial de Cross. El Cornellà Atlètic va quedar cinquè en categoria aleví masculí, en infantils masculins, primers; en cadets masculins, segons; en la de juvenils masculins quarts, i en sèniors masculins, sisens. Al febrer de 1975 es va celebrar a la Plaça Catalunya de Cornellà el Campionat Provincial de marxa. Els atletes de Cornellà van fer un paper digne ja que van resultar guanyadors en les categories d’infantils i cadets, amb Jorge Albet i José Antonio Dieguez. En la categoria juvenil, J. Talavera va quedar en segon lloc.

Al 1976 van pujar a primera Catalana en quedar subcampions de la Lliga cata­lana. A l’any següent, s’aconseguien cinc títols en les competicions de catego­ries inferiors dins dels campionats de Catalunya. Ana María Lluch va guanyar en els 150 metres i en la javelina, en la categoria de cadet; Miranda va guanyar en els 100 metres llisos, els 100 metres tanques i els 300 metres tanques en la cate­goria cadet masculí, mentre que Buzón guanyava els tres quilòmetres marxa en la categoria infantil masculí.

A l’any 1978 Antonio Sánchez quedava campió de Catalunya de pista coberta a Sabadell. Aquest mateix any 1978 es van fer les pistes de tartán, cosa que va permetre que els esportistes disposessin d’una de les millors instal·lacions de

Catalunya per a la pràctica de l’atletisme. La inauguració va ser el 6 de maig, i aquest mateix dia en Jordi Llompart va fer el rècord d’Espanya de 10 quilòmetres marxa.

Al juny Rafael Espejo guanyava el campionat de Barcelona al estadi de Serrahima de 10 Km marxa. Anna Maria Lluch guanyava el salt de llargada a aquest campionat i mesos després, el 16 de juliol, guanyava el campionat d’Espanya júnior. De fet Anna Maria Lluch, que anys després fundaria l’Escola de Fútbol Femení Cornellà, es va convertir una de les millor promeses de l’esport cornellanenc, ja que en els rankings d’aquests anys de proves com el salt de llargada, el pes, la javelina sempre es trobava entre les vint primeres.

Al juny de 1979 guanyava el campionat d’Espanya de proves combinades universitàries a Barcelona a la prova de Pentatló. Aquest any 1979 José Antonio Nieto guanyava el campionat provincial de marxa a la categoria cadet.

Al campionat d’Espanya de 1979 disputat a Barcelona, la representació de Cornellà va ser molt gran: Ricardo Diéguez arribava a les semifinals dels 100 i 200 metres, Rafael Quesada quedava 6é ais 110 metres tanques, Rafael Espejo quedava 4é i Luis Bueno 6é ais 20 quilòmetres marxa i l’Anna Maria Lluch 4a a salt de llargada i llena a javelina. Al juliol de 1980 Manuel Arias quedava campió d’Espanya juvenil i en José Luis Blanco quedava tercer a la prova de salt amb perxa. A la Jean Bouin d’aquest any 1980, Maribel Calderón quedava campiona a la categoria infantil. Germá Nieto va comencar a destacar quan va guanyar el Gran Premi de Marxa de l’Hospitalet de 1981 a la categoria d’aleví. Al campionat de Catalunya d’aquest any José Manuel Menéndez va guanyar la prova de javelina de la categoria cadet, Juan Beltran la de salt de perxa infantil i Maribel Calderón els 1200 metres infantil. Com a club, el Cornellà Atlètic va guanyar el campionat de Catalunya de Promoció a les proves de 3 per 600 metres infantil femení i 3 per 600 metres aleví femení.

Va ser en aquesta època quan va sortir el grup de marxadors que millors mar­ques van fer. Atletes com Luís Bueno, José Vinuesa o Rafael Espejo van ser el precedent de Germá Nieto i de Emilia Cano, que van portar a l’esport de Cornellà a aconseguir les mes grans fites.

Al 1983 va començar la llarga carrera d’Emília Cano, quan va quedar l0ena als campionats d’Espanya Absoluts de 5.000 metres marxa. Al 1984 ja guanya­va el campionat d’Espanya juvenil pista coberta a la prova de 3 km marxa. A L’any següent tornava a guanyar, encara que a aquesta ocasió era a la categoria absoluta. Al 1985 guanyava els 5.000 metres marxa al campionat d’Espanya absolut, encara que poc després quedava segona al campionat júnior.

A l’any 1984, Germá Nieto quedava subcampió de Catalunya infantil, i Joan Prieto subcampió cadet en l’especialitat de marxa. Germá Nieto va fer el rècord d’Espanya de 3.000 metres marxa cadet al juliol de 1985 i uns anys després, al 1988, el record júnior ais 20 km marxa.

La Jean Bouin de 1985 va ser guanyada a la categoria promesa masculí per Manuel Moreno i al júnior femení per Milagros García, tots dos del Cornellà Atlètic. Aquesta última també va guanyar aquest any el Cross de Lasarte de Sant Sebastià.

A l’agost de 1986 Emilia Cano continuava amb els seus triomfs, quedant sisena al campionat del món júnior disputat a Atenes.

Al 1989 el Cornellà Atlètic va assolir el quart lloc a la fase semifinal del Campionat Nacional de Clubs de Primera Divisió a la categoria femenina.

Al 1994 es va organitzar la primera Milla Urbana de Cornellà, que en l’actualitat s’ha consolidat com una de les millors proves de la comarca.

L’explosió de Reyes Estévez ha arribat al 1997, però al 1994 va haver d’abandonar el Cornellà Atlètic per poder preparar-se amb condicions per a les màximes competicions internacionals. Aquest és un dels gran problemes del club de la nostra ciutat; el professionalisme ha fet que clubs sense grans patrocinadors només es puguin dedicar a fomentar l’esport en les categories superiors per tal de crear esportistes d’elit per altres clubs.

L'any 2012, l'atleta Daniel Pacheco participa en la prova de triple salt dels campionats del món junior celebrats a Barcelona. Seguint la seva estela, primer Kevin Cerro, representa a la selecció espanyola enla prova dels 5km marxa al mundial juvenil del 2015 celebrat a Barcelona. I l'atleta Álex Salas, l'any 2017 participa en la prova de 2000 obstacles del mundial juvenil celebrat a Kènia. També és de destacar la convocatòria i la participació de Bernat Canet en el relleu 4x100 de la selecció espanyola en la copa Go Fit de 2017.

L'any 2017, l'atleta de combinades Jesús Castillo obtè la medalla de bronze en el campionat d'Espanya de pista coberta i repeteix posició en el campionat d'Espanya d'aire lliure absolut celebrat a Getafe el 2018, en la prova del decathló masculí. 

En el 2018, la Diwa Vila en el triple salt i el Paul McGrath en els 5 km marxa, participen amb la selecció espanyola a la copa Go Fit. En el mateix any, també són cridats per la selecció espanyola, la Maria Vega, en el meeting de llençaments de Portugal, la Júlia Font, en la copa d'Europa de curses de muntanya, en Jaime Guerra, en la trobada internacional sub 20 a Minsk en la prova de llargada, en Pol McGrath com a participant de la prova de 5km marxa en el campionat d'Europa celebrat a Gyor i en Bernat Canet en el meeting Espanya-Portugal com a rellevista del 4x100.  Un total de 7 seleccions amb l'espanyola.

bottom of page